Stole til hjemmet kommer i mange forskellige slags træ

Møbler til hjemmet i mange slags træ

Stole og andre møbler til hjemmet fremstilles i et væld af forskellige træsorter. Hver træsort har sine særlige karakteristika samt fordele og ulemper. I denne blogpost vil vi se nærmere på nogle af de forskellige typer af træ, som møbler kan være fremstillet i. Vi vil fokusere på fire træsorter, som anvendes til møbler i Danmark. Disse træsorter er:

• teaktræ
• fyr
• bøgetræ
• eg

Møbler fremstilles også i både kirsebærtræ, mahogni, aspetræ, poppel, ahorn og valnød, som alle er smukke, stærke og populære træsorter at have møbler i. De fire træsorter, der er oplistet ovenfor, er dog nogle af de mest almindelige i Danmark, og derfor har vi valgt at fokusere på disse træsorter nedenfor.

Teaktræ er det smukke og holdbare all-round materiale til dine stole og borde

Her vil vi se på nogle af de forskellige populære træsorter, som møbler fremstilles i.

Mange møbler fremstilles i dag af teaktræ. Dette er er en træsort, som oprindeligt vokser i Sydøstasien i lande som Filippinerne og Malaysia. I dag dyrkes teak i store plantager over store dele af Sydasien, hvor den bæredygtige, industrielle produktion af træet mindst muligt påvirker den lokale og oprindelige flora og fauna.

Teak bliver brugt til stole og borde over hele verden. Man skelner mellem to typer teak, der bruges til møbler; classic teak og kerneteak. Såkaldt classic består af teakstammens ydre dele, hvorimod Teakstammerkerneteak stammer inde fra stammens kerne. Classic teak er ikke ligeså hårdt eller olieholdigt som kerneteak og er derfor en billigere træsort en kerneteak. De fleste teakmøbler er fremstillet af kerneteak, som er en ektremt hård træsort. Grundet kerneteaks høje naturlige olieindhold kræver møbler af kernetræ næsten ingen vedligeholdelse i modsætning til møbler af classic teak, som gerne skal have olie i hvert fald én gang om året.

Møbler af teak fremstilles både til indendørsbrug og udendørsbrug. Grundet træets styrke og høje olieindhold er det ideelt til udendørsmøbler, der skal kunne tåle de omskiftelige vejrforhold i den danske sommersæson.

Møbler af fyrretræ til hjemmet skaber hygge

Fyrretræ er en af verdens vigtigste kommercielle træsorter. Træet vokser over store dele af verden, men i Danmark er den eneste oprindelige fyrresort skovfyrren. Denne træsort er dog overvejende blevet erstattet af sorter, som er blevet introduceret udefra i løbet af de seneste århundreder for at dæmme op for sandfygning i kystområderne. I dag plantes store kommercielle fyrretræsplantager rundt omkring i verden.

fyrretræ til stole og borde

Fyr er et utroligt alsidigt træ, som finder anvendelse rigtigt mange steder i hjemmet. Det er også et forholdsvist billigt materiale, som samtidig nemt kan males i dine ønskede farver eller dækkes med et lag fernis. Således anvendes det oftest i vinduesrammer, paneler, gulve og til loftbrædder foruden møbler. Fyrretræsmøbler tilfører hygge til et rum og falder samtidig godt ind med møbler af andre typer træ. Fyr er ideelt til en rustik indretning i for eksempel sommerhuset, og træets knuder og knaster giver hvert stykke træ et unikt udseende.

Kvaliteten af fyrretræsmøbler kan dog variere meget. Selvom træets knaster kan være attraktivt, skal man være opmærksom på, at for mange knaster kan svække træet. Derudover er det også et meget blødt træ, som nemt kan blive ridset og få buler. Ligeledes kan det let svulme, hvis det udsættes for fugt.

Fyrretræsmøbler kommer ofte til ganske overkommelige priser og sælges da også af de store møbelhuse som IKEA. Her skal man typisk selv samle møblet, hvilket kan kræve en smule tålmodighed.

Bøgetræsmøbler giver hjemmet et frisk pust af elegance

Bøgetræet er det smukke træ, som vi forbinder med forår og sommer i Danmark. En lysegrøn bøgetræsskov på en forårsdag er for de fleste det, som kendetegner det danske forår. Træet er et af de mest almindelige i Danmark, men findes dog over store dele af verden.

Bøg er et meget smukt træ med en lys farve, som ofte finder anvendelse i møbler med skandinavisk design som eksempelvis den klassiske Wegner gyngestol. Det er samtidig et træ, som suger fugt til sig, og derfor anvendes møbler af ubehandlet bøg typisk kun til møbler, der skal stå indendørs. Af den samme grund anbefales ubehandlet bøg heller ikke til møbler eller bordplader, som skal stå i køkkenet eller i badeværelset. Bøgetræet kan simpelthen suge fugt til sig og begynde at svulme, hvilket kan bevirke, at træet bliver ujævnt.wegner-gyngestol-pp124

Bøg har dog en række fordele fremfor eksempelvis et træ som fyr. Hvor fyr er et meget blødt træ, som nemt får ridser og buler, har man ikke det samme problem med bøgetræsmøbler. Derudover lugter træet heller ikke som netop fyr, så man undgår den karakteristiske duft af fyr, som kendetegner mange sommerhuse. Man er ikke nødvendigvis interesseret i, at ens stue dufter af sommerhus!

Møbler af bøg i form af klædeskabe, kommoder eller endda en gyngestol af bøgetræ kan dog være en fantastisk tilføjelse stuen, kontoret eller soveværelset. Træets lyse farve giver et friskt pust ind i de fleste værelser, hvor møblet stilles. Forudsat at dit bøgetræsmøbel ikke udsættes for fugt, kan du være sikker på, at dit møbel kan holde i årtier.

Møbler af egetræ er rustikke og elegante

Eg har til alle tider fundet stor anvendelse i møbler. Faktisk er træet historisk set en af de vigtigste træsorter i Nordeuropa, da det ikke kun har været anvendt til møbler, men også som tømmer til huse, ja endda krigsskibe! Eg er træet, der bruges i bindingsværkshuse. Eg er træet, der blev brugt i 1800-tallets imponerende krigsskibe, og langt før da også i vikingeskibene.

egetræ til møbler

Træets store styrke betyder, at egetræsmøbler er ekstremt holdbare, og samtidig er træet naturligt meget modstandsdygtigt overfor insekt- og svampeangreb grundet dets høje indhold af garvesyre. Eg er også en meget kornet træsort, hvilket giver egetræsmøbler et smukt, stærkt og rustikt udseende.
Kernetræ, som er egens hårdeste del og den del af træet der bruges til møbler, er grågul umiddelbart efter fældning, men farven ændrer sig med tiden til en mere brunlig kulør, når træet udsættes for lys.

Der findes mange forskellige undersorter af egetræ, som alle finder anvendelse i moderne møbler. Blandt disse er korkegen og hvidegen, samt de egesorter der vokser i Danmark, nemlig stilk-egen og vinteregen. I moderne møbler bruges typisk overvejende ubehandlet egetræ, som dog ofte kommer olieret med såkaldt egetræsolie eller voks. Derved kommer træet til at fremstå endnu smukkere, og samtidig holder det sig endnu længere.

Egetræ kan bruges til nøjagtigt de samme slags møbler, som er nævnt i de øvrige afsnit om teak, fyr og bøg. Møbler af eg er ofte dyrere end tilsvarende møbler i andre træsorter, men samtidig er det en træsort, som også varierer en del i pris. Som udgangspunkt får man dog, hvad man betaler for, og møbler i egetræ er heller ikke nogen undtagelse. Som eksempel på et flot moderne møbel i eg og i dansk design kan nævnes den flotte Normann Copenhagen stol, som også er en gyngestol!

Kilder: wikipedia.org og trae.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *